kosir.kepno.pl - wyróżnij się z tłumu, daj się poznać...

Znajdź się na blogu!

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

Arkadiusz Sadowski 2018-12-01 0 komentarzy
Wpis

Pozyskiwany z miąższu kokosa cud natury uważa się obecne ze jeden z najzdrowszych olejów. Ten produkt zawiera specyficzną grupę cząstek tłuszczu, a mianowicie trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT).  W jego składzie można znaleźć wapń, żelazo i cynk, a także witaminę E i K. Wykorzystuje się go w kuchni, ale znane jest również jego zastosowanie w codziennej pielęgnacji ciała. Każdy, kto jest zainteresowany tym tematem, powinien zapoznać się z poniższym tekstem.

Specjaliści nie mają wątpliwości - olej kokosowy w kosmetyce robi prawdziwą furorę! Dlaczego warto go stosować i jak to robić? W temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję, więc jest prosty w aplikacji na wybrane partie ciała, a jego dobroczynne właściwości w dużej mierze opierają się na intensywnym nawilżaniu i wygładzaniu. Przede wszystkim należy go stosować na suchą skórę, na którą podziała jak kojący balsam, ale nie tylko. Coraz częściej aplikuje się go na usta i zęby.

Spokojnie można go używać jak balsamu do ust. Wystarczy przełożyć odrobinę produktu do malutkiego słoiczka (można go kupić w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego) i zawsze mieć pod ręką. W razie potrzeby wystarczy wyjąć kosmetyk home made i opuszkiem palca nałożyć go na wargi, delikatnie wmasowując. W ten sposób usta otrzymają sowitą porcję nawilżenia. Kolejnym ciekawym zastosowaniem oleju może być odświeżenie jamy ustnej.

Olej z kokosa ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Wystarczy regularnie płukać nim usta przez kilkanaście minut dziennie, aby od razu zyskać świeższy oddech, a po pewnym czasie zauważyć efekt wybielenia zębów. Więcej informacji można znaleźć na blogu - olejenazdrowie.pl.

Skomentuj wpis